lørdag 17. november 2018

Velkommen til julemøte på Stend videregående skole 27. november 2018


Nå nærmer det seg årets siste hagelagsmøte i Fana hagelag sitt jubileumsår. Julemøtet som denne gangen avholdes tirsdag 27. november er alltid en fin avslutning på sesongen. Som vanlig møtes vi i Gardsbutikken og gartneriet ved Stend videregående skole kl 18.15. Deretter blir det mat og underholdning i kantinen på skolen fra kl 19.00, og vi vil by på koselig julestemning og sosialt samvær. 

Vi er også så heldige å få besøk av Lise Hellesen som er fagtekniker innen faget blomsterdekorasjon, og som eier og driver sin egen blomsterforretning sentralt i Bergen. Hun har hele 18 års erfaring innen dette faget. Nå driver hun som frilanser og holder kurs i kransebinding og lager blomster til forskjellige anledninger som bryllup og konfirmasjon. 

På julemøtet vil hun med enkle teknikker vise oss hvordan man binder en krans. Til slikt arbeid kan man sanke eget materiale i naturen. Halmkrans og vikletråd får man kjøpt hos en lokal blomsterhandler. Hun vil selv bruke både materiale som hun har kjøpt, og som hun har høstet inn for anledningen. 

Hvis du ikke har fått anledning til å melde deg på dette hyggelige arrangementet så kan du sende melding til fanahagelag@gmail.com for å høre om det fremdeles er mulig å melde seg på. Det koster kr. 50,- i inngangspenger, og det vil være åresalg og fine gevinster. Husk å ha med kontanter, eller du kan vippse. Hvis du har noen grønne gevinster som du kan unnvære, så tar vi veldig gjerne i mot dem.

Velkommen!

søndag 14. oktober 2018

Velkommen til Årsmøte i Fana hagelag, tirsdag 23. oktober, kl. 19.00

Tiden flyr, og Fana hagelag sitt 50 års jubileum er snart kommet til ende. På årets Årsmøte vil det bli et tilbakeblikk på alt det spennende som medlemmer i Fana hagelag og andre hagevenner har fått anledning til å være med på gjennom året. Dere får også vite hva som står på programmet for neste år.

Rett etter Årsmøtet vil Brita Toppe fra Mattilsynet holde et nyttig og interessant foredrag om "Soppsykdommer og skadedyr på planter i hagen". I Mattilsynet har hun fagansvar for plantehelse i region Sør og Vest, og har tidligere forsket på soppsykdommer i prydplanter.

I innlegget hennes vil hun snakke om hvor sykdommer og skadedyr kommer fra, hva som skjer når de blomstrer opp, og hva vi kan for å unngå dem. Her blir det litt av alt fra lus og biller, til askeskuddsyke, snegler og hjort. I tillegg kommer hun til å fortelle litt om hvordan Mattilsynet jobber når det gjelder import av planter o.l.

Årsmøtet og foredraget avholdes på Nesttun eldresenter i Hardangervegen 6A, tirsdag 23. oktober kl. 19.00. Ta gjerne med en grønn gevinst til åresalget hvis du har noe til overs. Det vil bli satt stor pris på. Som vanlig blir det også kake og kaffe/te på inngangsbilletten. Inngangsbilletten koster kr. 50,- og betales enten kontant eller med Vipps.

NB! Nesttun eldresenter ligger like rundt svingen etter rundtkjøringen ovenfor Nesttun. Det er ikke egnet for parkering ved eldresenteret, så vi anbefaler å bruke parkeringsanlegget nedenfor Fana kulturhus. Om noen skulle ha problemer med å finne veien så kan dere ringe til Nina på tlf.: 410 05 335.

søndag 9. september 2018

Velkommen til hagelagstreff i Fana hagelag tirsdag 18. september 2018

Vi er godt i gang med første høstmåned, og mørket faller på tidligere og tidligere om kvelden. Da er det kjekt å kunne gå på hagelagstreff i Fana hagelag. Denne gangen er det Rita Amundsen som skal holde et spennende og inspirerende foredrag om "Ville vekster i maten - hele året". Rita er blant annet opptatt av å lage sunn og fristende mat og drikke fra den ville naturens spiskammer.

Til vanlig holder hun kurs, eventer og foredrag om ville vekster og matkonservering (spesielt fermentering), samt om andre temaer som kan få oss til å leve et mer harmonisk, enkelt, naturlig og gledesfylt liv. Dere finner henne både på Facebook (Solskinnet) og Instagram (https://instagram.com/solskinnet.no/), og hun har også en egen hjemmeside på http://www.solskinnet.no.

Litt informasjon om temaet "Ville vekster i maten":
Ville vekster som mat kan være alt fra en løvetannblomst på brødskiven til en flere retters middag av viltvoksende ingredienser. Som drikke kan vi ha alt fra en kopp te trukket på ferske små brennesleskudd til saft, kombucha og vin laget av ingredienser fra naturen. Godt og vakkert.

Dette er mat som gir oss noen ekstra krefter i hverdagen. Den beste maten for oss er den som kommer fra vårt nærmiljø og jo ferskere, desto mer er livskraften i maten i behold. Fordelen med viltvoksende mat er at disse plantene også vokser i en jord der de finner alle de næringsstoffene de har behov for, i motsetning til dyrket mat som vi mennesker plasserer der vi ønsker at det skal vokse. Tenk på løvetannen som vokser gjennom asfalt – hvilken livskraft!

Hvis man i innsankingsperioden også tenker på vinterhalvåret, så finnes det mange ulike konserveringsmetoder som kan benyttes for å ta vare på de ville godsakene til bruk utover vinteren.

Foredraget avholdes i Fana kulturhus på Nesttun, tirsdag 18. september kl. 19.00. Det vil som vanlig være åresalg med spennende grønne gevinster. Vi setter alltid pris på om du har en grønn gevinst som du kan avse, og som vi kan benytte som premie i lotteriet vårt.

Inngangsbilletten koster kr. 50,- og kan betales kontant eller med Vipps. Det blir servering av kaffe/te og kake på billetten.

Velkommen skal dere være!

søndag 19. august 2018

Velkommen til en hyggelig og avslappende dag på Ulvsnesøy, lørdag 25. august 2018

Det er nøyaktig 3 år siden vi hadde Hanne Frosta på besøk som foredragsholder på et av våre Hagelagstreff. Da var temaet "Hva kan vi lage av frukt og bær?" Det var et populært tema med nærmere 40 fremmøtte. Denne gangen har Hanne Frosta invitert oss på omvisning og lunsj på vakre Ulvsnesøy som ligger i Sørfjorden i Osterøy kommune ca 5 mil øst for Bergen.

Hanna Frosta er opptatt av økologi, og bruk av lokale og tradisjonelle norske råvarer. Hun drev tidligere restauranten Hanne på Høyden i Bergen, og har mottatt flere utmerkelser for sin kokkekunst.

Våre medlemmer har fått tilsendt program for turen, men dere finner den også her:

Oppmøte ved Midttun skole kl. 08.45 med avreise kl. 09.00.
10.00 Vi håper å få til et hagebesøk på veien til Vaksdal.
11.30 Båt over til Ulvsnesøy. (Må frakte ut i flere omganger, båten tar 12 personer.)
12.30 Guidet tur på øyen av innsatt og ansatt. Servering av lunsj blir inne eller ute, i forhold til vær. Servering blir en rett og dessert av produkter fra gården.
I tillegg kan det kjøpes hjemmeproduserte produkter som er for salg.
14.30 Retur med båten.
15.15. Avreise Vaksdal
16.00 Besøk på Hageland i Åsane.
Ca. 17.30 Retur til Midttun skole.
Det er fortsatt ledige plasser, så det er bare å sende en melding til fanahagelag@gmail.com for påmelding. Påmeldingsavgiften er kr. 550,- og betales til kontonummer 3411 20 10744 eller Vipps 101981. Betalingsfrist 20. august.

torsdag 19. juli 2018

Velkommen til hagelagstreff i Fana hagelag, torsdag 23. august, kl 19.00

Vi får en knallstart på høstprogrammet når den anerkjente hagedesigneren Darren Saines kommer på høstens første hagelagstreff. Han er utdannet innen hagedesign og som anleggsgartner, og har jobbet i bransjen i nesten 30 år. Han elsker å designe både små og store hager.

I 2010 representerte han Norge i den prestisjetunge og verdens største hageutstilling Chelsea Flower Show, og vant prisen Silver Guild for sin hage Kebony Naturally Norway. Miljøvennlighet var den bærende idèen i utstillingshagen hans, hvor han blant annet benyttet treslaget Kebony som er et miljøvennlig alternativ til tropiske treslag.

Darren Saines er også kjent fra media, blant annet som dommer i Norges hagemester på TV2, VG`s hageekspert i flere år, og har vært med i ”Tid for hjem” og ”God morgen Norge” på TV2.

Vi gleder oss til å få ham på besøk, og vi håper at riktig mange velger å ta turen innom hagelagstreffet for å høre et spennende foredrag om hageplanlegging. Foredraget vil bli holdt på engelsk.

Foredraget avholdes i Storsalen i Fana kulturhus på Nesttun torsdag 23. august kl. 19.00. Inngangsbilletten koster denne gangen kr. 100,-, og kan betales enten kontant eller med Vipps. På inngangsbilletten serveres det kaffe, te og kaker. Vi trenger som alltid grønne gevinster til lotteriet vårt, så ta gjerne med en grønn gevinst hvis du har noe du kan avse.

Da gjenstår det bare å ønske dere riktig velkommen til høstens første hagelagstreff J

tirsdag 1. mai 2018

Velkommen til årets planteloppemarked, lørdag 5. mai 2018

Endelig er årets planteloppemarked like om hjørnet. Mange ivrige hagevenner har lagt ned mange timers arbeid med å potte om planter som skal komme til glede for kjøpelystne hagefolk som vi håper skal avlegge planteloppemarkedet et besøk.

Her kan det være godbiter å finne til en rimelig penge, men det er lurt å være tidlig ute for de beste kjøpene går fort unna.

Startsskuddet for planteloppemarkedet går 5. mai kl. 10.00 utenfor Fana kulturhus på Nesttun, og varer til kl. 12.00. Du kan betale med kontanter eller Vipps.

Velkommen :-)

onsdag 18. april 2018

Velkommen til hagelagstreff i Fana hagelag 24. april kl. 19.00

Denne gangen skal vi få høre et spennende foredrag om hageanlegget på Damsgård hovedgård. Det er Astrid Matland som i mange år har arbeidet med og i den gjenskapte historiske 1700-tallshagen på Damsgård hovedgård, og foredraget bygger på hennes erfaringer med dette arbeidet.

Damsgård hovedgård som ble bygget på 1770-tallet ble i 1983 kjøpt av Staten og Bergen kommune for å bevares som kulturminne og museum. Hovedgården er kanskje det best bevarte trehuset fra 1700-tallet i Europa. Hageanlegget ble gjenskapt slik det kunne ha sett ut på slutten av 1700-tallet, og på sitt vis ble dette et pionerprosjekt innenfor norsk hagehistorie. Foredraget vil ta for seg prosessen fra 1983 og fram til i dag.

Astrid er utdannet gartner fra Statens gartnerskole Dømmesmoen i 1980. Hun er ansatt som rådgiver ved Bymuseet i Bergen.

Fana hagelag og Roseforeningen samarbeider om dette arrangementet, og de ønsker velkommen til dette møtet som avholdes i Fana kulturhus på Nesttun kl. 19.00. Inngangsbilletten koster kr. 50,- og betales enten kontant eller på Vipps. På billetten får du både kaffe/te og noe å bite i. Det blir selvsagt åresalg med flotte "grønne" gevinster. Hvis du har en gevinst som du kan avse til dette lotteriet, så blir vi glad om du tar den med.


tirsdag 13. mars 2018

Velkommen til hagelagstreff i Fana hagelag 20. mars 2018, kl 19.00

Temaet for foredraget denne gangen er "Enkel hageplanlegging". Vi får besøk av Yvonne Breen og Kanthi Blok fra "Frodig hagedesign". "Frodig hagedesign" er et nystartet, lite firma med tilholdssted i Bergen. De har en egen hjemmeside http://frodigdesign.no/ som kan være verd å besøke.

Daglig leder Yvonne Breen er utdannet hagedesigner fra Edinburgh Garden School og initiativtaker bak "Frodig hagedesign". Medeier Kanthi Blok er utdannet gartner med blikk for god design. De er begge medlemmer av det britiske Society of Garden Designers.

Yvonne og Kanthi henter inspirasjon fra den grønne vestlandsnaturen og planlegger hager som spiller på lag med vårt fuktige klima. Med riktig planlegging og design kan vi alle få hager som kan nytes året rundt. Vår overflod av vann er en rikdom vi kan bruke for å skape uterom som bugner av liv.

De reiser ofte til England for å hente inspirasjon og øke kompetansen innenfor hagedesign, og de gleder seg til å inspirere deltakerne på hagelagstreffet og la dere få del i noen faglige godbiter.

Det blir åresalg med grønne gevinster. Ta gjerne med deg en grønn gevinst eller to hvis du har noen du kan avse. Det vil vi sette stor pris på. Inngangsbilletten koster kr. 50,- og betales enten med Vipps eller kontant. På billetten får du kaffe/te og kake.

NB! Denne gangen avholdes hagelagstreffet på Nesttun eldresenter.

Nesttun eldresenter ligger like rundt svingen etter rundtkjøringen ovenfor Nesttun. Det er ikke egnet for parkering ved eldresenteret, så vi anbefaler å bruke parkeringsanlegget nedenfor Fana kulturhus. Om noen skulle ha problemer med å finne veien så kan dere ringe til Nina på tlf.: 410 05 335.

Velkommen!

søndag 11. februar 2018

Velkommen til et spennende foredrag om "Hage og helse", 20. februar 2018

Vi er godt i gang med å feire Fana hagelags 50 års jubileum, og vi nærmer oss neste hagelagstreff med et spennende foredrag om ”Hage og helse”. 20. februar får vi besøk av lege og hageentusiast Geir Flatabø fra Ulvik. I tillegg til sin legeutdannelse har han utdanning i ernæring og botanikk fra UiO, og har stor kunnskap om nyttevekster, samt at han er utdannet soppsakkyndig. Han har spesielt interesse for kosthold, urter og kosttilskudd som behandling av sykdom.

Ulike sitater som ”Den som har en hage skal aldri dø” forteller noe om at det kan være en sammenheng mellom helse og hage. De fleste tenker umiddelbart på sunne vekster til mat, drikke og medisin, men hage er så mye mer enn det. Vi må ikke glemme trivsel, glede, duft, farger, fuglesang med mer.

Fana hagelag ønsker velkommen til dette foredraget som avholdes i Fana kulturhus på Nesttun kl. 19.00. Inngangsbilletten koster kr. 50,- og betales enten kontant eller på Vipps. På billetten får du både kaffe/te og noe å bite i. Det blir selvsagt åresalg med flotte "grønne" gevinster. Hvis du har en gevinst som du kan avse til dette lotteriet, så blir vi glad om du tar den med.

Velkommen :-)

fredag 19. januar 2018

Lær å bygge fjellhage hos Fana hagelag tirsdag 23. januar kl 19.00


Så er vi endelig klar for årets første hagelagstreff. Vi starter Fana hagelags jubileumsår med et spennende foredrag om "Oppbygging og stell av fjellhage". Det er ikke alltid så lett å få fjellhageplanter til å trives i vårt fuktige klima, men foredragsholder Tor Jan Ropeid skal gi oss noen gode tips om hvordan vi skal legge forholdene bedre til rette for slike planter. 

"Fjellplanter finner vi i alle verdensdeler. Mange av dem vokser under ekstreme forhold med kort sommer, mye vind og få insekter som kan bestøve dem. De er ofte pute- eller teppeformet med blomster i klare farger som lyser opp om vi får dem til å vokse i hagene våre. Dessverre er forholdene i lavlandet ikke alltid ideelle for planter som kommer fra høyfjellet. Milde vintre vekker plantene til live i utide når de normalt skulle hvile, og fukt fører lett til at plantene får råte vinterstid.

Vi skal se på hvordan vi med enkle midler kan lage både små og store fjellhagepartier hvor planter fra ulike himmelstrøk kan trives." Tor Jan vil ved hjelp av lysbilder vise hvordan han i sin egen hage har fått en rekke spennende fjellplanter fra nær sagt hele verden til å vokse og blomstre.

Tor Jan er emeritus i tysk litteratur og var ansatt ved UiB i perioden 1972 - 2014. Å pusle med hage og planter var en fin motvekt til jobben ved UiB, og han synes at det er noe av det kjekkeste å fylle fritiden sin med. Han er en viktig støttespiller i Den norske Rhododendronforening både som varamedlem og som redaktør for medlemsbladet Lapprosen. Han er også redaktør for medlemsbladet Blomstervennen i Blomstervenners Klubb. 

Gå ikke glipp av dette foredraget som skal avholdes i Fana kulturhus på Nesttun tirsdag 23. januar kl. 19.00. Inngangsbilletten koster kr. 50,- og betales kontant eller med Vipps. Det blir kaffe/te og kake på inngangsbilletten. Som vanlig blir det åresalg med fine gevinster. Hvis du har en "grønn" gevinst som du kan avse, så synes vi det er flott om du tar den med til møtet. 

Vi ses 😃