fredag 25. september 2015

Et spennende og inspirerende foredrag med Tor Jan Ropeid

Et engasjert publikum
Tor Jan Ropeid

Tirsdag 22. september var det duket for et spennende foredrag med plantesamleren Tor Jan Ropeid. Temaet var "Planter utenom det vanlige". Tor Jan hadde et rikholdig utvalg av bilder både fra sin egen hage, og fra andres hager, og det var vanskelig å ikke bli inspirert. Han fortalte blant annet om Helleborus (på norsk og dansk gjerne kalt juleroser og påskeklokker), Trillium, Galanthus (snøklokker), forskjellige typer Hepatica (blåveis), forskjellige typer Anemone nemorosa (hvitveis), Leucojum (klosterklokker), flotte Tulipaner og Fritillaria, og om vakre busker, bare for å nevne noe.

Mange av de ca 50 fremmøtte inklusive foredragsholderen hadde med seg planter, løk og hageutstyr til lotteriet, og mange fikk med seg flotte gevinster hjem. Kakene fikk også bein å gå på.

Tusen takk til Tor Jan for et flott og engasjerende foredrag, og tusen takk til alle som hadde med de flotte gevinstene. Vi er også veldig glade for at så mange ville komme på dette hagelagstreffet, og det var kjekt at det kom "nye" hagevenner denne gangen.

Her er det mange flotte gevinster
Om noen skulle være interessert å lære mer om f.eks. juleroser, snøklokker og mer uvanlige planter, kan blant annet følgende bøker anbefales:

1) Hellebores - a comprehensive guide, C. Colston Burrel & Judith Knott Tyler, 2006,
2) Juleroser og påskeklokker, Claus Dalby, 2009
3) The Explorer`s Garden - Rare and unusual perennials, Daniel J. Hinkley, 2009,
4) Vintergækker - hvid magi, Günter Waldorf, 2012.

Alle disse bøkene kan sannsynligvis kjøpes på www.adlibris.no.

onsdag 16. september 2015

Spennende planer for neste års møte- og foredragsprogram for Fana hagelag

En vakker tigerlilje i september

I går var det idèmyldring på styremøtet til Fana hagelag. Det var programmet for 2016 som var hovedtemaet. Målet var å finne temaer for møtene og foredragene som både er inspirerende, interessante og som gjerne er relevante for den tiden på året som hvert møte/foredrag skal avholdes.

Vi tror at vi har funnet temaer for enhver smak, men vi vil ikke røpe noe riktig ennå. Men det er bare å begynne å glede seg :-)


lørdag 5. september 2015

"Planter utenom det vanlige" er temaet for hagelagstreffet 22. september 2015

Fritillaria sewerzowii
For dere som liker planter litt utenom det vanlige sortimentet som vi finner på hagesentrene har virkelig noe å glede seg til på hagelagstreffet som finner sted i Fana kulturhus på Nesttun tirsdag 22. september kl. 19.00.

Da får vi besøk av plantesamleren Tor Jan Ropeid. Han er redaktør i Blomstervennen som er medlemsbladet til Blomstervenners klubb. Klubben holder til utenfor Oslo.

Han er også leder for Den norske Rhododendronforening, avdeling vest, og han har vært leder i 12 år for Arboretets venner tilknyttet arboretet på Milde utenfor Bergen. Jeg gleder meg veldig til å høre og se hva denne kunnskapsrike mannen har å formidle på dette området.

Vi ønsker alle medlemmer og andre hageinteresserte hjertelig velkommen til dette hagelagstreffet. Det blir kaffe og kake på inngangsbilletten (kr. 50,-), og det blir som vanlig åresalg med mange fine premier. Hvis dere har lyst til å bidra med en premie eller to fra deres egen hage så synes vi det er veldig kjekt.


Bildene som dere ser her gir oss et lite hint om hva vi har i vente :-). Vi ses!


Trillium vaseyi
Scoliopus bigelovii
Fothergilla major

onsdag 2. september 2015

Hva kan du gjøre for å hjelpe humla?

I 2013 lanserte Det Norske Hageselskap i samarbeid med Miljødirektoratet kampanjen "Summende hager". Flere av humleartene i Norge er sterkt redusert i utbredelse. Kampanjen setter blant annet fokus på hva du og jeg kan gjøre for å hjelpe humla og andre pollinerende insekter. Hvis du vil vite mer om hva du kan bidra med for å hjelpe humla og andre pollinerende insekter så kan du gå inn på følgende lenke: http://www.summendehager.no. Her kan du blant annet få en oversikt over humlevennlige planter. Lik "Summende hager" på Facebook og du vil kunne få nyttige tips og nyheter.

Hva om du treffer et pinnsvin på din vei?

Hvis du kommer over et pinnsvin i hagen din, langs veien eller i grøftekanten, så kan det være greit å vite at du kan ta kontakt med Pinnsvinhjelpen hvis det er noe du lurer på. Der kan du få tips om hva du skal gjøre hvis du finner et skadet dyr, eller hvis du finner en pinnsvinunge alene eller du får vite at du absolutt ikke skal gi pinnsvin melk. Klikk deg gjerne inn på følgende lenke hvis du vil vite mer: http://www.pinnsvinhjelpen.no.