lørdag 24. oktober 2015

Vel overstått Årsmøte i Fana hagelag

Roy Scholten gjennomgår årsmeldingen
20. oktober ble årets Årsmøte vel gjennomført med ca. 34 besøkende. Det var veldig hyggelig for hagelagets styre at såpass mange stilte opp på møtet. Olaf Hammersland ledet oss gjennom agendaen på en glimrende måte. Han hadde med seg en klubbe for anledningen, og den ble flittig brukt.

Styreleder Roy Scholten gjennomgikk årsmeldingen, og neste års program. Neste års program har noe for en hver smak, og vi i styret gleder oss til både foredrag, hagevandringer og sommertur. Vi håper at flest mulig vil dele disse opplevelsene sammen med oss.

Kasserer Margot Aase gjennomgikk årsregnskapet for 2015, og sammenlignet dette med 2014. Regnskapet viste en flott økning i både resultat og bankbeholdning til stor glede for styret.

Roy Scholten får overrakt en flott orkidè av nyvalgt
styreleder Trond Roti
Ved dette årsmøtet var det 4 styremedlemmer som takket for seg etter mange års solid tjeneste for hagelaget. De som takket for seg var Roy Scholten, Margot Aase, Marlen Foseid og Tonje Bargård. Disse har gjort en fantastisk jobb for hagelaget, og vi takker dem så mye for innsatsen. Vi håper at de fremdeles vil være å se på både foredrag og andre aktiviteter i hagelagets regi.

Heldigvis så har vi gleden av å ønske nye medlemmer til styret velkommen. De nye medlemmene er Marianne S. Tøsdal (styremedlem), Sabreen Selvik og Therese Westgaard (begge som varamedlemmer). Vi ønsker disse hjertelig velkommen til styret i Fana hagelag, og vi håper at de vil finne det både kjekt og inspirerende å drive Fana hagelag fremover. En oversikt over det nye styret finner dere under "Kontaktinformasjon".

Er det noen spennende frø på
frøbyttebordet tro?
Et inspirerende foredrag om
hagetrender
Det ble anledning for de fremmøtte å ta et lite dykk i diverse frøposer som var lagt fram for anledningen, og som vanlig ble det åresalg med lotteri.

Sist, men ikke minst holdt Marlen Foseid et inspirerende og lærerikt foredrag om Chelsea flowershow med både et historisk tilbakeblikk, og om hagetrender i mange varianter.

Vi vil gjerne gi en tusen takk til de som hadde med seg grønne gevinster, og frø til frøbyttebordet.

lørdag 17. oktober 2015

Foredrag om hagepsykologi, torsdag 12. november i Statens Hus

Boken om hagepsykologi
Grethe Nordhelle er hageelsker, psykolog og har tidligere praktisert som advokat. Dette er et foredrag for hageelskere, og for dem som er opptatt av å finne harmoni i seg selv og med naturen. Grethe forteller om sin egen hage, og om hvordan hagen kan skape mer sinnsro og balanse i livet. Hun viser oss parallellene mellom planters og menneskers utviklingsprosess, og hvordan hagen kan brukes som ett supplement til det terapeutiske arbeidet.
Hun har i tillegg skrevet en bok om hvordan hagen kan påvirke vår helse. Boken heter "Hagepsykologi - Naturens harmoniserende kraft", og den utkom i 2015.
Enten man har hage eller ikke, er denne boken en kilde til inspirasjon om hvordan man kan leve mer i pakt med naturen.
Foredraget avholdes:
Tid: Torsdag 12. november, klokken 19.00
Sted: Statens Hus, Kaigaten 9, Bergen sentrum (bak ved bussterminalen)
Inngangspenger: kr 100,-
Enkel servering og lotteri. Forfatter har salg av boken sin (kontant betaling).
Kanskje vi ses der :-)

torsdag 15. oktober 2015

Årsmøte i Fana hagelag 20. oktober, med inspirerende foredrag og frøbytte

Stylophorum Diphyllum som blomstrer i
min hage på Geitanger akkurat nå.
20. oktober er det årsmøte i Fana hagelag, og vi håper at mange av våre medlemmer og andre hageinteresserte vil stille opp på dette møtet. Det blir først en rask gjennomgang av årsmeldingen med tilhørende regnskap. Det vil også bli en gjennomgang av programmet for 2016, og vi tror at alle våre medlemmer vil finne noe på programmet som vil falle i smak. Det blir dessuten spennende å se hvem som blir valgt inn som nye medlemmer i styret. Kandidatene er allerede klare, og vi gleder oss til å presentere dem for våre medlemmer.

Etter selve årsmøtet vil Marlen holde et inspirerende foredrag hvor temaet er "Grønne reisemål". Det vil også bli frøbytte, åresalg, kaker og kaffe. De av dere som har samlet litt frø fra hagen, eller har noen grønne gevinster til lotteriet, må gjerne ta dette med. Det blir vi veldig glad for.

Møtet blir som vanlig avhold i Fana kulturhus på Nesttun kl. 19.00.

fredag 9. oktober 2015

Roy og Lin sin hageferie i Sør-England sommeren 2015, del 1

Inngangen til Hestercombe Gardens
Roy og hans kone Lin var på hageferie i England i sommer, og de deler gjerne sine hagebilder fra 4 flotte hager med oss. Den første hagen som vi viser bilder fra er Hestercombe Gardens beliggende på en høyde med fantastisk utsikt like nord for byen Taunton i Somerset.

Hagen består av 2 forskjellige hager; den opprinnelige hagen som ble anlagt på midten av 1700-tallet i romantisk stil, og den formelle hagen som ble anlagt av Edwin Lutyens og Gertrude Jekyll i perioden 1904-1908.

På terassen hvor man kan se utover hageanlegget
The Great Plat.
Det var i utgangspunktet Edwin som fikk oppdraget av adelsmannen Portman, men han skjønte raskt at han ville ha behov for Gertrudes hjelp hvis han skulle lykkes med prosjektet. Det skulle nemlig tegnes og bygges et orangeri og en parterre-hage foran Hestercombe House. En parterre-hage er definert som en ornamental og geometrisk hage med rette linjer nær beliggende til hovedhuset.

I hageanlegget på Hestercombe anvendte Edwin alle sine karateristiske kjennetegn slik som å utnytte nivåforskjeller, tegne typiske runde trapper i hjørnene i kombinasjon med murene og å anlegge en lang pergola som innrammet utsikten mot syd.

Det sentrale hageanlegget kalles The Great Plat. Det er en nedsenket hage på 45*45 meter omgitt av en mur. Hagerommet er delt av et kryss som tar utgangspunkt i de 4 hjørnene, og i midten står det et solur.  Blomsterbedene er triangulære.

Her ses det karakteristiske geometriske mønsteret og soluret i midten av The Great Plat.



Her er et frodig blomsterbed med blant annet flotte, blå delphiniumer. Bedene er kantet med Bergenia cordifolia.

Her er et av vannløpene beplantet
med iriser.
På hver side av den nedsenkede hagen er det anlagt et vannløp beplantet med vannplanter, blant annet iriser. Vannet ledes gjennom vannrør fra landskapshagen som ligger på et høyere nivå på eiendommen, og renner ut av en maske, ned i et lite basseng før de renner videre i vannløpene og videre ned i rektangulære tanker ved pergolaen som omkranser The Great Plat. Vannløpene i The Great Plat er et markant hageelement og huskes av alle som har vært der.



Her ser vi enden av den ene vannløpet hvor vannet ender i en tank eller basseng med vannliljer.

The Dutch Garden som ligger ved inngangen til den mer formelle hagen er også en parterre-hage, men i mindre skala. Den er beplantet med typiske Jekyll-pastellfarger og sølvgrå blader, og i hvert bed er det pyntet med antikke italienske terracotta-urner. I denne hagen finner vi blant annet flotte puteformede Santolina (helgenurt), Lavendel, Nepata og Yucca-planter. Bedene er kantet med Stachys (lammeøre). Det ser meget delikat ut.

En hage preget av delikate og rolige farger. Spesielt går den sølvgrå fargen igjen over hele hagen.

Nedenfor ser dere et glimt av andre sjarmerende områder i denne fantastiske hagen.

Her vokser store og flotte Acanthus-planter.
Et kikkehull til verden utenfor.


En flott passasje under pergolaen.