fredag 9. oktober 2015

Roy og Lin sin hageferie i Sør-England sommeren 2015, del 1

Inngangen til Hestercombe Gardens
Roy og hans kone Lin var på hageferie i England i sommer, og de deler gjerne sine hagebilder fra 4 flotte hager med oss. Den første hagen som vi viser bilder fra er Hestercombe Gardens beliggende på en høyde med fantastisk utsikt like nord for byen Taunton i Somerset.

Hagen består av 2 forskjellige hager; den opprinnelige hagen som ble anlagt på midten av 1700-tallet i romantisk stil, og den formelle hagen som ble anlagt av Edwin Lutyens og Gertrude Jekyll i perioden 1904-1908.

På terassen hvor man kan se utover hageanlegget
The Great Plat.
Det var i utgangspunktet Edwin som fikk oppdraget av adelsmannen Portman, men han skjønte raskt at han ville ha behov for Gertrudes hjelp hvis han skulle lykkes med prosjektet. Det skulle nemlig tegnes og bygges et orangeri og en parterre-hage foran Hestercombe House. En parterre-hage er definert som en ornamental og geometrisk hage med rette linjer nær beliggende til hovedhuset.

I hageanlegget på Hestercombe anvendte Edwin alle sine karateristiske kjennetegn slik som å utnytte nivåforskjeller, tegne typiske runde trapper i hjørnene i kombinasjon med murene og å anlegge en lang pergola som innrammet utsikten mot syd.

Det sentrale hageanlegget kalles The Great Plat. Det er en nedsenket hage på 45*45 meter omgitt av en mur. Hagerommet er delt av et kryss som tar utgangspunkt i de 4 hjørnene, og i midten står det et solur.  Blomsterbedene er triangulære.

Her ses det karakteristiske geometriske mønsteret og soluret i midten av The Great Plat.



Her er et frodig blomsterbed med blant annet flotte, blå delphiniumer. Bedene er kantet med Bergenia cordifolia.

Her er et av vannløpene beplantet
med iriser.
På hver side av den nedsenkede hagen er det anlagt et vannløp beplantet med vannplanter, blant annet iriser. Vannet ledes gjennom vannrør fra landskapshagen som ligger på et høyere nivå på eiendommen, og renner ut av en maske, ned i et lite basseng før de renner videre i vannløpene og videre ned i rektangulære tanker ved pergolaen som omkranser The Great Plat. Vannløpene i The Great Plat er et markant hageelement og huskes av alle som har vært der.



Her ser vi enden av den ene vannløpet hvor vannet ender i en tank eller basseng med vannliljer.

The Dutch Garden som ligger ved inngangen til den mer formelle hagen er også en parterre-hage, men i mindre skala. Den er beplantet med typiske Jekyll-pastellfarger og sølvgrå blader, og i hvert bed er det pyntet med antikke italienske terracotta-urner. I denne hagen finner vi blant annet flotte puteformede Santolina (helgenurt), Lavendel, Nepata og Yucca-planter. Bedene er kantet med Stachys (lammeøre). Det ser meget delikat ut.

En hage preget av delikate og rolige farger. Spesielt går den sølvgrå fargen igjen over hele hagen.

Nedenfor ser dere et glimt av andre sjarmerende områder i denne fantastiske hagen.

Her vokser store og flotte Acanthus-planter.
Et kikkehull til verden utenfor.


En flott passasje under pergolaen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar