søndag 29. november 2015

Vel overstått julemøte i Fana hagelag, og riktig god førjulstid til dere alle!

Vi vil benytte anledningen til å takke dere alle som tok dere tid til å møte opp på vårt årlige julemøte på Stend videregående skole. Vi var ca 55 totalt med gjester og underholdere.

Først kunne de som ønsket det handle juleblomster i gartneriet. Der ble det spilt koselig julemusikk av Blomster-Bente med venner, og det ble servert deilig julegløgg.

Deretter ble selve julemøtet innledet med at vår styreleder Trond Roti takket så mye for innsatsen til styremedlemmene som gikk ut av styret ved Årsmøtet i oktober.

Praten gled lett rundt ved de forskjellige bordene, og da de flinke julemusikkantene satte i gang med å spille julesanger, så var det bare å finne fram julesangene som var lagt fram ved hvert fat, og stemme i.

På kjøkkenet var det blitt stelt i stand de lekreste snitter med noe for en hver smak.

Jimmy Øvredal
Ikke bare ble vi underholdt av julemusikk, men Jimmy Øvredal var også på plass og underholdt oss fra sitt rikholdige utvalg av artige historier som fikk noen og en hver til å få seg en god latter.

Vi var også heldige å få besøk av blomsterdekoratør Knut Sætre fra Finn Schjøll Lagunen. Han demonstrerte hva vi kunne lage av flotte blomsterdekorasjoner med materialer fra hagen og naturen, gjerne pyntet opp med litt julekuler for å få litt mer farge til dekorasjonen.


Flott juledekorasjon med
adventslys
Knut Sætre med en av
sine dekorasjoner

Han lagde 4 flotte dekorasjoner som vi fikk ha med i utlodningen. Gjett om det var noen glade vinnere som kunne ta med seg disse hjem. I tillegg hadde vi mange poser med tulipanløker til utlodning, samt flotte hageblader og andre flotte grønne gevinster som gjestene hadde bidratt med til gevinstbordet.


Her ser dere noen av gevinstene.



De lilla kulene satte prikken over i-en

søndag 15. november 2015

Fana hagelags julemøte 24. november - har du husket å melde deg på?

Helleborus ballardiae HGC Pink Frost
i vinterskrud
Nå begynner det årlige julemøtet til Fana hagelag å nærme seg med stormskritt. Har du husket å melde deg på til dette koselige arrangementet som etter hvert har blitt en tradisjon. Selve julemøtet starter kl. 19.00 på Stend videregående skole. Men om du ønsker å stikke innom gartneriet for å kjøpe juleblomster først, så åpner dette kl. 18.15.

Julemøtet er mer et møte for å være sosiale og for å få litt julestemning enn direkte et hagemøte, men vi er så heldige å få besøk av blomsterdekoratør Knut Sæthre som vil vise oss hvordan han lager juledekorasjoner. Også i år  blir det julemusikk med Blomster-Bente, Jimmy Øvredal m.fl.

Dere får selvsagt noe godt å bite i, samt kaffe/te og julegløgg. Det blir salg av årer, og premiene blir flotte grønne gevinster. Hvis dere har noen grønne gevinster til lotteriet så setter vi stor pris på det. Inngangsbilletten koster kr. 50,-.

Absolutt siste frist for påmelding er 20. november. Påmelding skjer ved å sende en melding til fanahagelag@gmail.com.

mandag 9. november 2015

En vakker høstdag i Botanisk hage i Oslo

I slutten av oktober fikk jeg en uventet anledning til å besøke Oslo`s Botaniske hage på Tøyen. Den anledningen kunne jeg ikke la gå fra meg. Etter å ha trasket fra Sentralbanestasjonen og gjennom Grønlandsområdet kom jeg endelig til inngangen til den Botaniske hagen. Jeg gledet meg som en unge. Selv om høsten var kommet og det meste av blomstringen var over, så var det likevel mange vakre farger å se.

En flott allè opp til Tøyen hovedgård i Botanisk hage i Oslo

Først gikk turen til venstre i retning fjellhagen. På veien måtte jeg stanse og ta bilder av noen flotte rognetrær. Slike må jeg skaffe meg tenkte jeg. Det ene treet hadde pastell-hvite-rosa bær og blader som gull. Utrolig vakker. Det andre treet hadde hvite bær, og ikke så fine blader, men flott likevel.

En usedvanlig flott fargekombinasjon mellom fargen på bærene og bladverket

Hvite bær er også lekkert

I fjellhagen kom jeg over denne utrolig flotte planten, og forelsket meg umiddelbart. Denne må jeg bare ha. Jeg har allerede funnet ut hvor jeg kan bestille frø fra den.

Morina longifolia (Himalayatistel)
Jeg kom også over denne fantastiske kløverplanten. Jeg var ikke klar over at kløver kunne være så fint. Ikke bare er den fin, men den egner seg også veldig bra som jordforbedringsmateriale. På en plakat stod det følgende: "I dette bed vokser det blodkløver (Trifolium incarnatum). Blodkløver, og de fleste andre planter i erteblomsfamilien, samarbeider med bakterier, og samler opp nitrogen fra lufta i sine røtter. Vi bruker den som levende gjødsel og for å øke kvaliteten på jorden."

Trifolium incarnatum

Ved dammen nedenfor Victoriahuset var jeg så heldig å komme over et ekorn. Den løp som en virvelvind opp og ned trærne og rundt dammen. Jeg klarte så vidt å forevige ham i et tre før den fór videre.



Her er dammen nedenfor Victoriahuset. Det er så vakkert med alle de flotte høstfargene.

Vakre høstfarger

Jeg tok meg også en tur innom den såkalte systematiske hagen før jeg forlot den Botaniske hagen. Bedene i den systematiske hagen var formet som halvsirkler, og plantene var godt merket. Jeg fant vel aldri ut om det var noe spesielt system i plantevalget, men jeg fant i hvert fall noen planter jeg godt kunne tenkt meg.

Den systematiske hagen

søndag 8. november 2015

Roy og Lin sin hageferie i Sør-England sommeren 2015, del 2

Her ønskes vi velkommen
til hagen
Langt sør på østkysten av Cornwall ligger to fantastiske hager like i nærheten av hverandre. Vi snakker om Trebah og Glendurgan. Begge hagene er bygget opp i hver sine to dype og beskyttende daler som bidrar til et helt spesielt klima.

Det var de to brødrene, Charles og Alfred, fra Fox familien som anla hver sin hage på 1800-tallet. Familien arbeidet i shippingbransjen, og hadde derfor god tilgang til å bringe planter og trær hjem fra alle verdens hjørner. Begge hagene er ganske like i fasong og struktur, med sine planter, trær, stier, fantastisk utsikt og hvor begge ender nede ved elvebredden the River Helford.

Roy og Lin besøkte Trebah garden i sommer, og de tok mange flotte bilder hvor dere får se noen av dem her.

Like etter at man har passert inngangen til Trebah garden kommer man til denne flotte fontenen som er formet som en Gunnera-plante. Det ser ut til at den fungerer som en ønskebrønn for det store bladet og bunnen av fontenen er fylt med mynter.

En flott fontene formet som en Gunnera-plante
Mens man beveger seg nedover dalen passerer man imponerende trebregner, Magnoliaer, Rododendroner, mange forskjellige nåletrær og bambus for å nevne noe. Hagen er virkelig eksotisk, og det er som å bevege seg i en eventyrverden.

Det er vanskelig å ikke la seg imponere av disse fantastiske trebregnene
Her er et rikelig utvalg av sukkulente planter, og andre planter som trives under tørre forhold. Her ser dere noen av dem.

Her er blant annet en meget mørk plante som kalles Aeonium. Sannsynligvis A. Zwartkop.

Her ser dere en dam med fisker omgitt av flotte trebregner, og hvor det renner vann ut i dammen fra et mer skjult sted i fjellet bak de eføylignende plantene. I hagen er det også et større område med de imponerende Gunnera-plantene hvor man kan gå under de store bladene.

De store bladene beskytter både mot
sol og regn
Fisken svømmer i det idylliske vannet


I bunnen av dalen kommer vi til en hel koloni av hydrangea i mange nyanser av blått, rød/rosa og hvitt. Det er en virkelig vakker skue.

En vakker skue i rødt, hvitt og blått

Fin utsikt fra broen i bunnen av dalen