torsdag 31. desember 2015

Roy og Lin sin hageferie i Sør-England sommeren 2015, del 3

Denne gangen vil dere få se noen flotte bilder fra Roy og Lin sin tur til RHS Garden Rosemoore. Denne hagen ligger i nord Devon like sør for byen Great Torrington. Det var Lady Anne Palmer som startet på etableringen av den opprinnelige hagen i 1959. Hennes interesse for hage ble vekket da hun traff "plantsman" Collingwood Ingram i Spania. Dette møtet ble starten på mange ekspedisjoner verden rundt for å se og samle planter. Dette førte til en stor og variert samling av planter i hagen hennes.
Her kan man sikkert sikre seg noen godbiter, hvis man bor
i England vel og merke

I 1988 gav hun hagen til The Royal Horticultural Society (RHS) for å sikre hagens videre utvikling. I 1989 begynte byggingen av et besøkssenter med fantastisk utsikt, butikk, plantesalg, restaurant mm.

Hagen er inndelt i flere områder/temaer slik som the Rose Garden, the Fruit- and Veg Garden, the Hot Garden, the Woodland Garden og en hage med diverse vannelementer.

Nedenfor ser dere et lite utvalg av bilder fra denne vakre hagen.


Et flott motiv fra Rosehagen

The Hot Garden består av et rikt utvalg av fargerike planter i blant annet rødt, oransje og gult

Et parti fra vannhagen

Frodige skyggeplanter

søndag 29. november 2015

Vel overstått julemøte i Fana hagelag, og riktig god førjulstid til dere alle!

Vi vil benytte anledningen til å takke dere alle som tok dere tid til å møte opp på vårt årlige julemøte på Stend videregående skole. Vi var ca 55 totalt med gjester og underholdere.

Først kunne de som ønsket det handle juleblomster i gartneriet. Der ble det spilt koselig julemusikk av Blomster-Bente med venner, og det ble servert deilig julegløgg.

Deretter ble selve julemøtet innledet med at vår styreleder Trond Roti takket så mye for innsatsen til styremedlemmene som gikk ut av styret ved Årsmøtet i oktober.

Praten gled lett rundt ved de forskjellige bordene, og da de flinke julemusikkantene satte i gang med å spille julesanger, så var det bare å finne fram julesangene som var lagt fram ved hvert fat, og stemme i.

På kjøkkenet var det blitt stelt i stand de lekreste snitter med noe for en hver smak.

Jimmy Øvredal
Ikke bare ble vi underholdt av julemusikk, men Jimmy Øvredal var også på plass og underholdt oss fra sitt rikholdige utvalg av artige historier som fikk noen og en hver til å få seg en god latter.

Vi var også heldige å få besøk av blomsterdekoratør Knut Sætre fra Finn Schjøll Lagunen. Han demonstrerte hva vi kunne lage av flotte blomsterdekorasjoner med materialer fra hagen og naturen, gjerne pyntet opp med litt julekuler for å få litt mer farge til dekorasjonen.


Flott juledekorasjon med
adventslys
Knut Sætre med en av
sine dekorasjoner

Han lagde 4 flotte dekorasjoner som vi fikk ha med i utlodningen. Gjett om det var noen glade vinnere som kunne ta med seg disse hjem. I tillegg hadde vi mange poser med tulipanløker til utlodning, samt flotte hageblader og andre flotte grønne gevinster som gjestene hadde bidratt med til gevinstbordet.


Her ser dere noen av gevinstene.



De lilla kulene satte prikken over i-en

søndag 15. november 2015

Fana hagelags julemøte 24. november - har du husket å melde deg på?

Helleborus ballardiae HGC Pink Frost
i vinterskrud
Nå begynner det årlige julemøtet til Fana hagelag å nærme seg med stormskritt. Har du husket å melde deg på til dette koselige arrangementet som etter hvert har blitt en tradisjon. Selve julemøtet starter kl. 19.00 på Stend videregående skole. Men om du ønsker å stikke innom gartneriet for å kjøpe juleblomster først, så åpner dette kl. 18.15.

Julemøtet er mer et møte for å være sosiale og for å få litt julestemning enn direkte et hagemøte, men vi er så heldige å få besøk av blomsterdekoratør Knut Sæthre som vil vise oss hvordan han lager juledekorasjoner. Også i år  blir det julemusikk med Blomster-Bente, Jimmy Øvredal m.fl.

Dere får selvsagt noe godt å bite i, samt kaffe/te og julegløgg. Det blir salg av årer, og premiene blir flotte grønne gevinster. Hvis dere har noen grønne gevinster til lotteriet så setter vi stor pris på det. Inngangsbilletten koster kr. 50,-.

Absolutt siste frist for påmelding er 20. november. Påmelding skjer ved å sende en melding til fanahagelag@gmail.com.

mandag 9. november 2015

En vakker høstdag i Botanisk hage i Oslo

I slutten av oktober fikk jeg en uventet anledning til å besøke Oslo`s Botaniske hage på Tøyen. Den anledningen kunne jeg ikke la gå fra meg. Etter å ha trasket fra Sentralbanestasjonen og gjennom Grønlandsområdet kom jeg endelig til inngangen til den Botaniske hagen. Jeg gledet meg som en unge. Selv om høsten var kommet og det meste av blomstringen var over, så var det likevel mange vakre farger å se.

En flott allè opp til Tøyen hovedgård i Botanisk hage i Oslo

Først gikk turen til venstre i retning fjellhagen. På veien måtte jeg stanse og ta bilder av noen flotte rognetrær. Slike må jeg skaffe meg tenkte jeg. Det ene treet hadde pastell-hvite-rosa bær og blader som gull. Utrolig vakker. Det andre treet hadde hvite bær, og ikke så fine blader, men flott likevel.

En usedvanlig flott fargekombinasjon mellom fargen på bærene og bladverket

Hvite bær er også lekkert

I fjellhagen kom jeg over denne utrolig flotte planten, og forelsket meg umiddelbart. Denne må jeg bare ha. Jeg har allerede funnet ut hvor jeg kan bestille frø fra den.

Morina longifolia (Himalayatistel)
Jeg kom også over denne fantastiske kløverplanten. Jeg var ikke klar over at kløver kunne være så fint. Ikke bare er den fin, men den egner seg også veldig bra som jordforbedringsmateriale. På en plakat stod det følgende: "I dette bed vokser det blodkløver (Trifolium incarnatum). Blodkløver, og de fleste andre planter i erteblomsfamilien, samarbeider med bakterier, og samler opp nitrogen fra lufta i sine røtter. Vi bruker den som levende gjødsel og for å øke kvaliteten på jorden."

Trifolium incarnatum

Ved dammen nedenfor Victoriahuset var jeg så heldig å komme over et ekorn. Den løp som en virvelvind opp og ned trærne og rundt dammen. Jeg klarte så vidt å forevige ham i et tre før den fór videre.



Her er dammen nedenfor Victoriahuset. Det er så vakkert med alle de flotte høstfargene.

Vakre høstfarger

Jeg tok meg også en tur innom den såkalte systematiske hagen før jeg forlot den Botaniske hagen. Bedene i den systematiske hagen var formet som halvsirkler, og plantene var godt merket. Jeg fant vel aldri ut om det var noe spesielt system i plantevalget, men jeg fant i hvert fall noen planter jeg godt kunne tenkt meg.

Den systematiske hagen

søndag 8. november 2015

Roy og Lin sin hageferie i Sør-England sommeren 2015, del 2

Her ønskes vi velkommen
til hagen
Langt sør på østkysten av Cornwall ligger to fantastiske hager like i nærheten av hverandre. Vi snakker om Trebah og Glendurgan. Begge hagene er bygget opp i hver sine to dype og beskyttende daler som bidrar til et helt spesielt klima.

Det var de to brødrene, Charles og Alfred, fra Fox familien som anla hver sin hage på 1800-tallet. Familien arbeidet i shippingbransjen, og hadde derfor god tilgang til å bringe planter og trær hjem fra alle verdens hjørner. Begge hagene er ganske like i fasong og struktur, med sine planter, trær, stier, fantastisk utsikt og hvor begge ender nede ved elvebredden the River Helford.

Roy og Lin besøkte Trebah garden i sommer, og de tok mange flotte bilder hvor dere får se noen av dem her.

Like etter at man har passert inngangen til Trebah garden kommer man til denne flotte fontenen som er formet som en Gunnera-plante. Det ser ut til at den fungerer som en ønskebrønn for det store bladet og bunnen av fontenen er fylt med mynter.

En flott fontene formet som en Gunnera-plante
Mens man beveger seg nedover dalen passerer man imponerende trebregner, Magnoliaer, Rododendroner, mange forskjellige nåletrær og bambus for å nevne noe. Hagen er virkelig eksotisk, og det er som å bevege seg i en eventyrverden.

Det er vanskelig å ikke la seg imponere av disse fantastiske trebregnene
Her er et rikelig utvalg av sukkulente planter, og andre planter som trives under tørre forhold. Her ser dere noen av dem.

Her er blant annet en meget mørk plante som kalles Aeonium. Sannsynligvis A. Zwartkop.

Her ser dere en dam med fisker omgitt av flotte trebregner, og hvor det renner vann ut i dammen fra et mer skjult sted i fjellet bak de eføylignende plantene. I hagen er det også et større område med de imponerende Gunnera-plantene hvor man kan gå under de store bladene.

De store bladene beskytter både mot
sol og regn
Fisken svømmer i det idylliske vannet


I bunnen av dalen kommer vi til en hel koloni av hydrangea i mange nyanser av blått, rød/rosa og hvitt. Det er en virkelig vakker skue.

En vakker skue i rødt, hvitt og blått

Fin utsikt fra broen i bunnen av dalen

lørdag 24. oktober 2015

Vel overstått Årsmøte i Fana hagelag

Roy Scholten gjennomgår årsmeldingen
20. oktober ble årets Årsmøte vel gjennomført med ca. 34 besøkende. Det var veldig hyggelig for hagelagets styre at såpass mange stilte opp på møtet. Olaf Hammersland ledet oss gjennom agendaen på en glimrende måte. Han hadde med seg en klubbe for anledningen, og den ble flittig brukt.

Styreleder Roy Scholten gjennomgikk årsmeldingen, og neste års program. Neste års program har noe for en hver smak, og vi i styret gleder oss til både foredrag, hagevandringer og sommertur. Vi håper at flest mulig vil dele disse opplevelsene sammen med oss.

Kasserer Margot Aase gjennomgikk årsregnskapet for 2015, og sammenlignet dette med 2014. Regnskapet viste en flott økning i både resultat og bankbeholdning til stor glede for styret.

Roy Scholten får overrakt en flott orkidè av nyvalgt
styreleder Trond Roti
Ved dette årsmøtet var det 4 styremedlemmer som takket for seg etter mange års solid tjeneste for hagelaget. De som takket for seg var Roy Scholten, Margot Aase, Marlen Foseid og Tonje Bargård. Disse har gjort en fantastisk jobb for hagelaget, og vi takker dem så mye for innsatsen. Vi håper at de fremdeles vil være å se på både foredrag og andre aktiviteter i hagelagets regi.

Heldigvis så har vi gleden av å ønske nye medlemmer til styret velkommen. De nye medlemmene er Marianne S. Tøsdal (styremedlem), Sabreen Selvik og Therese Westgaard (begge som varamedlemmer). Vi ønsker disse hjertelig velkommen til styret i Fana hagelag, og vi håper at de vil finne det både kjekt og inspirerende å drive Fana hagelag fremover. En oversikt over det nye styret finner dere under "Kontaktinformasjon".

Er det noen spennende frø på
frøbyttebordet tro?
Et inspirerende foredrag om
hagetrender
Det ble anledning for de fremmøtte å ta et lite dykk i diverse frøposer som var lagt fram for anledningen, og som vanlig ble det åresalg med lotteri.

Sist, men ikke minst holdt Marlen Foseid et inspirerende og lærerikt foredrag om Chelsea flowershow med både et historisk tilbakeblikk, og om hagetrender i mange varianter.

Vi vil gjerne gi en tusen takk til de som hadde med seg grønne gevinster, og frø til frøbyttebordet.

lørdag 17. oktober 2015

Foredrag om hagepsykologi, torsdag 12. november i Statens Hus

Boken om hagepsykologi
Grethe Nordhelle er hageelsker, psykolog og har tidligere praktisert som advokat. Dette er et foredrag for hageelskere, og for dem som er opptatt av å finne harmoni i seg selv og med naturen. Grethe forteller om sin egen hage, og om hvordan hagen kan skape mer sinnsro og balanse i livet. Hun viser oss parallellene mellom planters og menneskers utviklingsprosess, og hvordan hagen kan brukes som ett supplement til det terapeutiske arbeidet.
Hun har i tillegg skrevet en bok om hvordan hagen kan påvirke vår helse. Boken heter "Hagepsykologi - Naturens harmoniserende kraft", og den utkom i 2015.
Enten man har hage eller ikke, er denne boken en kilde til inspirasjon om hvordan man kan leve mer i pakt med naturen.
Foredraget avholdes:
Tid: Torsdag 12. november, klokken 19.00
Sted: Statens Hus, Kaigaten 9, Bergen sentrum (bak ved bussterminalen)
Inngangspenger: kr 100,-
Enkel servering og lotteri. Forfatter har salg av boken sin (kontant betaling).
Kanskje vi ses der :-)

torsdag 15. oktober 2015

Årsmøte i Fana hagelag 20. oktober, med inspirerende foredrag og frøbytte

Stylophorum Diphyllum som blomstrer i
min hage på Geitanger akkurat nå.
20. oktober er det årsmøte i Fana hagelag, og vi håper at mange av våre medlemmer og andre hageinteresserte vil stille opp på dette møtet. Det blir først en rask gjennomgang av årsmeldingen med tilhørende regnskap. Det vil også bli en gjennomgang av programmet for 2016, og vi tror at alle våre medlemmer vil finne noe på programmet som vil falle i smak. Det blir dessuten spennende å se hvem som blir valgt inn som nye medlemmer i styret. Kandidatene er allerede klare, og vi gleder oss til å presentere dem for våre medlemmer.

Etter selve årsmøtet vil Marlen holde et inspirerende foredrag hvor temaet er "Grønne reisemål". Det vil også bli frøbytte, åresalg, kaker og kaffe. De av dere som har samlet litt frø fra hagen, eller har noen grønne gevinster til lotteriet, må gjerne ta dette med. Det blir vi veldig glad for.

Møtet blir som vanlig avhold i Fana kulturhus på Nesttun kl. 19.00.

fredag 9. oktober 2015

Roy og Lin sin hageferie i Sør-England sommeren 2015, del 1

Inngangen til Hestercombe Gardens
Roy og hans kone Lin var på hageferie i England i sommer, og de deler gjerne sine hagebilder fra 4 flotte hager med oss. Den første hagen som vi viser bilder fra er Hestercombe Gardens beliggende på en høyde med fantastisk utsikt like nord for byen Taunton i Somerset.

Hagen består av 2 forskjellige hager; den opprinnelige hagen som ble anlagt på midten av 1700-tallet i romantisk stil, og den formelle hagen som ble anlagt av Edwin Lutyens og Gertrude Jekyll i perioden 1904-1908.

På terassen hvor man kan se utover hageanlegget
The Great Plat.
Det var i utgangspunktet Edwin som fikk oppdraget av adelsmannen Portman, men han skjønte raskt at han ville ha behov for Gertrudes hjelp hvis han skulle lykkes med prosjektet. Det skulle nemlig tegnes og bygges et orangeri og en parterre-hage foran Hestercombe House. En parterre-hage er definert som en ornamental og geometrisk hage med rette linjer nær beliggende til hovedhuset.

I hageanlegget på Hestercombe anvendte Edwin alle sine karateristiske kjennetegn slik som å utnytte nivåforskjeller, tegne typiske runde trapper i hjørnene i kombinasjon med murene og å anlegge en lang pergola som innrammet utsikten mot syd.

Det sentrale hageanlegget kalles The Great Plat. Det er en nedsenket hage på 45*45 meter omgitt av en mur. Hagerommet er delt av et kryss som tar utgangspunkt i de 4 hjørnene, og i midten står det et solur.  Blomsterbedene er triangulære.

Her ses det karakteristiske geometriske mønsteret og soluret i midten av The Great Plat.



Her er et frodig blomsterbed med blant annet flotte, blå delphiniumer. Bedene er kantet med Bergenia cordifolia.

Her er et av vannløpene beplantet
med iriser.
På hver side av den nedsenkede hagen er det anlagt et vannløp beplantet med vannplanter, blant annet iriser. Vannet ledes gjennom vannrør fra landskapshagen som ligger på et høyere nivå på eiendommen, og renner ut av en maske, ned i et lite basseng før de renner videre i vannløpene og videre ned i rektangulære tanker ved pergolaen som omkranser The Great Plat. Vannløpene i The Great Plat er et markant hageelement og huskes av alle som har vært der.



Her ser vi enden av den ene vannløpet hvor vannet ender i en tank eller basseng med vannliljer.

The Dutch Garden som ligger ved inngangen til den mer formelle hagen er også en parterre-hage, men i mindre skala. Den er beplantet med typiske Jekyll-pastellfarger og sølvgrå blader, og i hvert bed er det pyntet med antikke italienske terracotta-urner. I denne hagen finner vi blant annet flotte puteformede Santolina (helgenurt), Lavendel, Nepata og Yucca-planter. Bedene er kantet med Stachys (lammeøre). Det ser meget delikat ut.

En hage preget av delikate og rolige farger. Spesielt går den sølvgrå fargen igjen over hele hagen.

Nedenfor ser dere et glimt av andre sjarmerende områder i denne fantastiske hagen.

Her vokser store og flotte Acanthus-planter.
Et kikkehull til verden utenfor.


En flott passasje under pergolaen.

fredag 25. september 2015

Et spennende og inspirerende foredrag med Tor Jan Ropeid

Et engasjert publikum
Tor Jan Ropeid

Tirsdag 22. september var det duket for et spennende foredrag med plantesamleren Tor Jan Ropeid. Temaet var "Planter utenom det vanlige". Tor Jan hadde et rikholdig utvalg av bilder både fra sin egen hage, og fra andres hager, og det var vanskelig å ikke bli inspirert. Han fortalte blant annet om Helleborus (på norsk og dansk gjerne kalt juleroser og påskeklokker), Trillium, Galanthus (snøklokker), forskjellige typer Hepatica (blåveis), forskjellige typer Anemone nemorosa (hvitveis), Leucojum (klosterklokker), flotte Tulipaner og Fritillaria, og om vakre busker, bare for å nevne noe.

Mange av de ca 50 fremmøtte inklusive foredragsholderen hadde med seg planter, løk og hageutstyr til lotteriet, og mange fikk med seg flotte gevinster hjem. Kakene fikk også bein å gå på.

Tusen takk til Tor Jan for et flott og engasjerende foredrag, og tusen takk til alle som hadde med de flotte gevinstene. Vi er også veldig glade for at så mange ville komme på dette hagelagstreffet, og det var kjekt at det kom "nye" hagevenner denne gangen.

Her er det mange flotte gevinster
Om noen skulle være interessert å lære mer om f.eks. juleroser, snøklokker og mer uvanlige planter, kan blant annet følgende bøker anbefales:

1) Hellebores - a comprehensive guide, C. Colston Burrel & Judith Knott Tyler, 2006,
2) Juleroser og påskeklokker, Claus Dalby, 2009
3) The Explorer`s Garden - Rare and unusual perennials, Daniel J. Hinkley, 2009,
4) Vintergækker - hvid magi, Günter Waldorf, 2012.

Alle disse bøkene kan sannsynligvis kjøpes på www.adlibris.no.